Bestand:Dronning Elizabeth II besøker Trondheim (1969) (34216710523).jpg

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit WikiWoordenboek

Oorspronkelijk bestand(1.942 × 1.933 pixels, bestandsgrootte: 2,56 MB, MIME-type: image/jpeg)



Beschrijving

Beschrijving

Format: Fotonegativ Film: 4x4 Kodacolor-X Dato / Date: 10. August 1969 Fotograf / Photographer Fritz Digre (1897 – 1992) Sted / Place: Munkegata, Trondheim

Wikipedia: Elizabeth II av Storbritannia

Eier / Owner Institution: Trondheim byarkiv, The Municipal Archives of Trondheim Arkivreferanse / Archive reference: Tor.H43.B81.F30064


Adresseavisen 11.08.1969 s. 1 & 22:

Tusener ønsket dem velkommen

Tusener av forventningsfulle mennesker hadde stått i timevis på Skansen-området da den norske kongefamiliens barkasse presis klokken 13 la til ved pontongbryggen. Jubelen bølget mot kong Olav, kronprins Harald og kronprinsesse Sonja da de smilende og vinkende til folkemassen gikk opp mot tribunen og mottagelseskomiteen. Kongen rank i admirals uniform, blid og småpratende som alltid. Bare minutter senere ankom den engelske kongefamilien, og kong Olav var den første til å ønske dronning Elizabeth velkommen til Norges nest største by. Deretter prins Philip og prinsesse Anne, din siste mer sjarmerende enn noen gang, smilende, frisk og munter. Prins Charles hadde pådratt seg en lett forkjølelse, og valgte av den grunn å tilbringe dagen ombord i dronningskipet Britannia. Også småprinsene Andrew og Edward ble igjen ombord.

Trondheimsfjorden var et betagende syn da dronningskipet «Britannia» og kongeskipet «Norge» ankret opp på reden. Den siste rest av morgendisen lå ennå lett over solglitrende sjø, og selve byen var hyllet inn i et florlett sommerslør. Da tiden for ilandstigningen nærmet seg, lettet imidlertid disen, og teppet gikk opp for en ny, prektig sommerdag for de kongelige gjester, en ny høysommerdag på en hundre prosent vellykket reise langs det vestlige Norge. Det ble en begivenhetsrik stund også for de mange tusen gamle og unge som kranset Skansen-området og ruten frem til Stiftsgården. Ekstra populært var at Dronningen og Kongen valgte å kjøre i åpen bil fra Skansen til Stiftsgården. Det var mye som minnet om 17. mai, nypressede småunger på pappas arm, forventningsfullt speidende over og mellom hoder for å få et glimt av Kongen og Dronningen de så lenge har hørt omtalt.

På Skansen hilste de kongelige gjester bl.a. ordfører Odd Sagør, fylkesmann Nils Lysø, biskop Tord Godal, generalmajor O. Paus, kommandør H. Sverdrup, politimester Erling Østerberg og den britiske konsul i Trondheim K. R. Kjeldsberg, alle med fruer. H. M. Kong Olav inspiserte deretter Sjøforsvarets paradeavdeling SKT, og kommandør H. Sverdrup overleverte avdelingen til Kongen, som kort etter også foretok en inspeksjon av avdelingen sammen med dronning Elizabeth.

Bortsett fra Kongens og Dronningens bil besto kortesjen av lukkede biler, det var derfor lite publikum fikk se av prins Philip og kronprinsesse Sonja i den påfølgende bilen og kronprins Harald og prinsesse Anne i den neste. De vinket imidlertid alle ivrige gjennom vinduene til de mange langs ruten frem til Stiftsgården.

Høytidsstund ved Stiftsgården

Fra Skansen til Stiftsgården var fortauene fullsatte av folk og forventing før kongekortesjen kom kjørende, og da kong Olav i sin admiralsuniform kjørte opp med dronning Elizabeth ved sin side i åpen bil, nådde begeistringen de store høyder. Lenge før bilene dreide ned Munkegaten, kunne jubelen følges av de tusener som hadde valgt skyggene under trærne som utsiktsplass i sommervarmen, bak det oppstilte æreskompani og Forsvarets Distriktsmusikkorps Trøndelag, for anledningen i mørke gallauniformer. Den åpne bilen ble hilst med vinking og hurrarop da den dreide opp foran Stiftsgården, hvor Kongeflagget vaiet i augustbrisen. Dronningen enkelt og smakfullt kledt i kittfarget, lett svinget sommerkåpe, brun hatt med hvit brem, brune, lange hansker, veske og sko i samme farge. Bak monarkene kom så resten av Trondheims mest prominente søndagsgjester på mange år: Kronprins Harald og prins Philip i lette sommerdresser, kronprinsesse Sonja i nydelig tomatrød thaisilkekåpe med hvit bøttehatt, hvite hansker, veske og sko, og prinsesse Anne - som har vist seg virkelig klesbevisst på denne turen - i festlig orange, ermløs sommerkjole, toppet med en hvit hatt med stor pompong.

Den første dag på Trondheimsprogrammet fikk et visst offisielt preg ved mottagelsen utenfor Stiftsgården - men slik må det også være når kongelige gjester stikker innom, om det så bare er på privat feriebesøk. Den forventningsfulle folkemengden sto i ærbødig taushet mens den engelske nasjonalsangen ble spilt i skyggen av Munkegatens kastanjer, og stemte i da "Ja, vi elsker" lød, mens æreskompaniet presenterte gevær, og honnørvakt og politimenn sto i stram givakt. En liten høytidsstund i sommervarmen foran Stiftsgården, fulgt av applaus fra tilskuerne på de tettpakkede fortauene.

Sammen med kong Olav krysset dronning Elizabeth over Munkegaten og fikk sitt trønderske æreskompani, bestående av gutter fra Infanteriets Befalsskole og sersjantkurset på Steinkjer, overlevert av major Erik Woldmo. Sammen med majoren spaserte de to monarkene langs de stramme rekkene og inspiserte hvite hansker, anklets og støvlepuss, mens publikum fulgte ivrig med. De øvrige kongelige nøt i mellomtiden solskinnet utenfor Stiftsgården.

Innenfor den gedigne tregårds gamle dører ventet den kongelige lunch på gjestene, men før de forsvant inn, tok alle seg tid til å stoppe på trappen, smile og vinke både til høyre og venstre, og trønderne fikk nok en gang bevist at de, sitt trauste folkelynne til tross, lar seg rive med av begeistringens rus. I hvertfall i en sådan stund. Så utgjorde de da også et vakkert syn, de to kongefamiliene på trappen til Stiftsgården, med kongeflagget mot blå himmel. Et slik syn ser vi ikke ofte i Trondheim.

Kongens middag for sine gjester i Stiftsgården

Flyndrefilet Walewska og sprøstekt and frydet de kongelige ganer

Allerede lenge før Kongens middag skulle begynne i Stiftsgården, hadde folk samlet seg i Munkegaten og langs ruten fra Skansen, for å få et glimt av kongelige damer i store kjoler. Dessverre ble nok tilskuerne en smule skuffet, særlig de ventende ved Stiftsgården, for bilene kjørte helt inn i portalen, og de kongelige forsvant før noen fikk sett drømmekjolene. Heldigere var de mange som hadde samlet seg på Skansen i den milde sommerkvelden. De fikk først se kronprinsesse Sonja, skjønn å skue [....].

Prins Charles er ennå ikke kommet over den lille forkjølelsen han har pådratt seg, og valgte å bli ombord. Vi får bare håpe at han blir frisk snart, så han får sett litt av byen og Trøndelag.

I Stiftsgården ventet de øvrige gjester på det kongelige følge, sammen med Kongen og Kronprinsessen - verten og vertinnen. Hele Trondheims prominens var invitert, blant andre ordfører Odd Sagør, fylkesmann Nils Lysø, politimester Erling Østerberg, generalmajor O. Paus, lagmann Mats Stensrud, professor Ole Peder Arvesen og selvfølgelig statsminister Per Borten, vert ved dagens lunsj på Ler. De repektives fruer var også i vakre, elegante kjoler, som seg hør og bør ved en slik sjelden begivenhet.

Bordene bugnet av de deiligste retter i Kongens residens i Trondheim i går. Kongens lunch rett etter ankomsten, hvor det ble servert kold laks i majones, lammekoteletter med salat, og bringebær med fløte. Vinene var også - selvsagt - utsøkte: Traminer til laksen, Mon-Pelou 1961 til kotelettene, og etterpå Invalids Port og kaffe avec. Før lunchen ble det servert en lett cocktail.

Til Kongens middag i går kveld hadde de kloke hoder, som planlegger hva som skal glede de kongelige ganer, funnet frem til Chesterfieldsuppe, Flyndrefilet Walewska, sprøstekt and i madeirasaus med frukter, vaniljeis med sjokoladesaus, toast med franske sardiner, frukt og konfekt og kaffe avec. Til dette ble det servert Dry Sec sherry, Champagne Lanson Brut 1961, Mon-Pelou 1961, Invalides Port, og cocktails etter maten. Mer kongelig enn dette kan en middag knapt bli.
Datum
Bron Dronning Elizabeth II besøker Trondheim (1969)
Auteur Municipal Archives of Trondheim from Trondheim, Norway

Licentie

w:nl:Creative Commons
naamsvermelding
Dit bestand is gelicenseerd onder de Creative Commons-licentie Naamsvermelding 2.0 Unported
De gebruiker mag:
  • Delen – het werk kopiëren, verspreiden en doorgeven
  • Remixen – afgeleide werken maken
Onder de volgende voorwaarden:
  • naamsvermelding – U moet op een gepaste manier aan naamsvermelding doen, een link naar de licentie geven, en aangeven of er wijzigingen in het werk zijn aangebracht. U mag dit op elke redelijke manier doen, maar niet zodanig dat de indruk wordt gewekt dat de licentiegever instemt met uw werk of uw gebruik van zijn werk.
Deze afbeelding is oorspronkelijk op Flickr geplaatst door Trondheim byarkiv op https://flickr.com/photos/29160242@N08/34216710523. Dit is op 11 juni 2017 door de FlickreviewR-Bot beoordeeld en de licentie onder de voorwaarden van cc-by-2.0 is bevestigd.

11 juni 2017

Bijschriften

Beschrijf in één regel wat dit bestand voorstelt

Items getoond in dit bestand

beeldt af

Bestandsgeschiedenis

Klik op een datum/tijd om het bestand te zien zoals het destijds was.

Datum/tijdMiniatuurAfmetingenGebruikerOpmerking
huidige versie11 jun 2017 21:13Miniatuurafbeelding voor de versie van 11 jun 2017 21:131.942 × 1.933 (2,56 MB)TommyGTransferred from Flickr via Flickr2Commons

Dit bestand wordt op de volgende pagina gebruikt:

Metadata